Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμμετοχή με βίντεο στο 8ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο των Αρσακείων Σχολείων

Στο πλαίσιο του 8ου Παναρσακειακού μαθητικού συνεδρίου με θέμα: «Πόλεις του 21ου αι.: Προκλήσεις – Προσαρμογή - Ποιότητα» που διεξήχθη στις 1 και 4 -6 Απριλίου 2022 είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε στα υπόλοιπα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας την εργασία μας με τίτλο: «Ζω-γραφ-ίζοντας την πόλη», συνεργαζόμενοι με φίλους από το Α’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού και υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου Σπυριδούλας Δημητρακοπούλου.
Επιλέξαμε μέσα από μία καλλιτεχνική αποτύπωση να εστιάσουμε στον τρίτο θεματικό άξονα του συνεδρίου, την κοινωνία, και συγκεκριμένα στην ανάδειξη των διαφορετικών πτυχών της αλληλεπίδρασης του πολίτη με την πόλη, όπως αυτές προσλαμβάνονται από τους σύγχρονους εφήβους. Με αφετηρία λογοτεχνικά και μη έργα, θέσαμε ως βασικούς άξονες προβληματισμού την ιδιότητα του πολίτη ευρύτερα, τις ανησυχίες, αλλά και τα όνειρα των σύγχρονων πολιτών και αξιοποιήσαμε τη δημιουργική γραφή ως βάση για τη συγγραφή πρωτότυπων κειμένων προβληματισμού όχι μόνο αφηγηματικών, αλλά και ποιητικών. Παράλληλα, όπως μαρτυρά και το λογοπαίγνιο στον τίτλο μας: «ζω», «γράφω», αλλά και «ζωγραφίζω», στόχευσή μας υπήρξε η πλαισίωση του λόγου με αυθεντικά εικαστικά έργα και φωτογραφίες δημιουργώντας έτσι ένα σύνθετο ψηφιακό αφήγημα με εικόνα και λόγο.
Κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας ήταν ένα βίντεο το οποίο εκτός από το ότι υπήρξε για εμάς ένα μέσο να εκφράσουμε τις δημιουργικές μας ανησυχίες, κύριος στόχος για την ομάδα μας ήταν να μπορέσει να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως ένα μέσο ανάδειξης των διαφορετικών οπτικών των μελών μιας κοινωνίας. Συνολικά, στάθηκε για εμάς μια αφορμή να αναμετρηθούμε με τις δυνάμεις μας, να διερευνήσουμε τις χαρές και τις δυσκολίες της συνεργασίας, αλλά και να αναλογιστούμε οι ίδιοι πρώτα απ’ όλα ποιοι θέλουμε να είμαστε ως αυριανοί πολίτες. Ελπίζουμε τα όσα ανακαλύψαμε για εμάς να εμπνεύσουν και τους συμμαθητές μας να ψάξουν μέσα τους τις δικές τους απαντήσεις!

Α1: Ασημομύτη Ηρώ, Βαβουράκη Ειρήνη

Α3: Μηνιωτάκη Ιωάννα, Μπουκάνου Ιωάννα, Ντόλκα Αναστασία, Πανδή Αναστασία

(Και από το Α’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού: Λιναρδάκη Άννα, Μαλλιάγκα Αριάδνη, Τσουπάρης Παναγιώτης – Διαμαντής)